Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Uçucu Yağlar Karıştırma Kılavuzu

25-02-2023 11:22
Uçucu Yağlar Karıştırma Kılavuzu
Uçucu yağları karıştırmak için takip etmesi kolay kılavuzumuzla ev yapımı güzellik ürünlerinde, mumlarda veya sadece bir difüzörde kullanmak için kendi güzel yağ karışımlarınızı oluşturun.

Kendi esansiyel yağ karışımlarınızı nasıl yapacağınızı öğrenmek, ezici bir beklenti gibi görünebilir. Bir internet araması, genellikle kafa karıştırıcı ve takip etmesi zor olabilen yüzlerce ayrıntılı ve karmaşık kılavuz ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle, bu gerçekten basit, kullanımı kolay kılavuzu bir araya getirmeye karar verdik.


İnsanlar Neden Uçucu Yağları Karıştırır?


Kendinize sorduğunuz ilk soru bu olabilir. Lavanta gibi, ev yapımı ürünlerinize eklemeyi sevdiğiniz favori bir uçucu yağ kokunuz varsa, onu diğer yağlarla karıştırma fikri zaman kaybı gibi görünebilir. Bununla birlikte, karışımlar oluşturmak, diğer yağlardan notalar alan ve aslında en sevdiğinizden almak yerine ona katkıda bulunan kendi benzersiz ve imza kokularınızı yapmanın gerçekten eğlenceli bir yolu olabilir.

Uçucu yağlar karıştığında, aslında sinerji içinde birlikte çalışmaya başlarlar ve her bileşiğin zayıf kısımlarını dengeleyerek birbirlerini tamamlarlar. Bu nedenle, laboratuvar önlüğünüzü giyin, bir defter alın ve yağlar arasında doğru dengeyi bulmaya çalışarak ve her birinin farklı hacimlerini deneyerek gün boyunca aromaterapistlik oynayın.

Uçucu Yağları Gruplandırmanın Üç yolu


Uçucu yağların karıştırılması söz konusu olduğunda, kategorize edilebilmelerinin üç ana yolu vardır:

Etkisi ile: Ruh halinizi yükseltin veya topraklanın

Kokusu ile: Çiçek, narenciye, baharatlı, odunsu…

Notaya göre: Üst, orta veya alt?

Hangi esansiyel yağların her kategoriye girdiğini belirleyerek, birlikte iyi çalışacağından emin olabileceğiniz kombinasyonlar oluşturmaya başlamak kolaydır.

Uçucu Yağların Etkisine Göre Harmanlanması



Uçucu yağların özelliklerine ve her birinin ruh haliniz üzerindeki etkisine bakarak başlayalım. Bu, sabah duşu için enerji verici bir sabun veya gevşemenize yardımcı olacak rahatlatıcı bir difüzör karışımı olsun, belirli bir amaca hizmet eden bir karışım oluşturmak isteyen herkes için yararlı bir başlangıç noktasıdır.

Bunun uçucu yağ harmanlaması için nispeten basit bir rehber olmasını istediğimiz için, her bir yağın bireysel terapötik faydalarına fazla takılmayacağız. Sitemizde herhangi bir özel uçucu yağ arayın ve nasıl kullanılabileceği ve ruh haliniz üzerinde ne tür bir etkisi olabileceği hakkında harika bilgiler bulacaksınız.

Bunun yerine, uçucu yağlarımızı 4 ana gruba ayıracağız:

Enerji veren: (Güne başlamak için yağlar) Bergamot, Sitronella, Greyfurt, Limon, Limon otu, Misket Limonu, Tatlı Portakal, Kişniş, Karabiber, Tarçın Yaprağı, Karanfil, Selvi, Petitgrain, Çam iğnesi, Fesleğen, Adaçayı, Okaliptüs, Nane, Nane, Biberiye, Adaçayı, Çay Ağacı

Dinlendirici: (Gevşemenize yardımcı olacak yağlar) Bergamot, Gül Sardunya, Sardunya, Lavanta, Palmarosa, Ylang Ylang, Hindistan cevizi, Sedir Ağacı Atlası, Sığla, Paçuli, Vetiver, Adaçayı, Adaçayı, Kırmızı Kekik

Temizlik: (Zihninizi ve bedeninizi temizleyin) Sitronella, Greyfurt, Limon, Misket Limonu, Tatlı Portakal, Hindistan cevizi, Kekik, Ardıç Meyvesi, Paçuli, Nane

Topraklama: (dünyaya geri dön) Bergamot, Tatlı Portakal, Gül Sardunya, Sardunya, Lavanta, Kişniş, Karabiber, Karanfil, Kekik, Sedir Ağacı Atlası, Sığla, Sandal ağacı, Vetiver, Papatya, Mercanköşk, Nane, Kırmızı Kekik Yeni başlıyorsanız veya işleri kolaylaştırmak istiyorsanız, aynı aileden gelen yağları eşit miktarlarda birleştirmenizi öneririz. Alternatif olarak, benzer bir amaca hizmet eden temizleyici ve enerji verici yağları veya rahatlatıcı ve topraklayıcı yağları birleştirmek isteyebilirsiniz.

Ruh halinizi iyileştirmek için örnek karışımlar
Sabahları enerji vermek ve günün ilerleyen saatlerinde gevşemek için evimizin en sevdiği uçucu yağ karışımlarından birkaçı aşağıda. Bu süper basit karışımlar bir difüzöre eklemek için mükemmeldir:

Enerji verici karışım: 1 ölçü Limon + 1 ölçü Greyfurt + 1 ölçü Nane

Rahatlatıcı karışım: 1 ölçü Bergamot + 1 ölçü Paçuli + 1 ölçüYlang Ylang

Esansiyel Yağların Koku İle Harmanlanması



Birçokları için uçucu yağlar, evi ve ev yapımı ürünlerini koklamanın tamamen harika bir yoludur - ve bu bizim için kesinlikle sorun değil! Genel olarak konuşursak, uçucu yağlar sayısız koku kategorisine ayrılabilir, ancak işleri basit tutmak için en popüler yağlarımızın uyduğu 5 temel koku grubuna odaklanacağız: Narenciye, Çiçeksi, Bitkisel, Baharatlı, Odunsu.

Genel olarak, aynı koku grubundaki yağlar birbirine iyi uyum sağlar, ancak bu, farklı koku türlerini birleştiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Sonuçta, neyin işe yarayıp yaramadığı tamamen nesneldir ve kişisel tercihinize bağlıdır, ancak aynı koku ailesinden veya tamamlayıcı kategorilerden yağları karıştırmak başlamak için harika bir yerdir.

Farklı koku ailelerini harmanlamaya başlamaya karar verirseniz, hangi kokuların birlikte iyi gittiğine dair kullanışlı bir kılavuz:

Narenciye: (Çiçek, Odunsu, Bitkisel ve Baharatlı ile iyi uyum sağlar) Bergamot, Sitronella, Greyfurt, Limon, Limon otu, Misket limonu, Portakal çiçeği esansı, Tatlı Portakal

Çiçeksi: (Narenciye, Baharatlı ve Odunsu ile iyi uyum sağlar) Gül Sardunya, Sardunya, Lavanta, Palmarosa, Ylang Ylang

Bitkisel: (Odunsu ve Baharatlı ile iyi uyum sağlar) Fesleğen, Papatya, Adaçayı, Okaliptüs, Mercanköşk, Nane, Kekik, Biberiye, Adaçayı, Çay Ağacı, Kırmızı Kekik

Baharatlı: (Çiçek, Odunsu ve Narenciye ile iyi uyum sağlar) Kişniş, Karabiber, Tarçın Yaprağı, Karanfil, Hindistan cevizi, Nane

Odunsu: (Çiçek, Narenciye, Bitkisel ve Baharatlı ile iyi uyum sağlar) Sedir Ağacı Atlası, Selvi, Buhur, Ardıç Meyvesi, Paçuli, Petitgrain, Çam iğnesi, Sandal Ağacı, Vetiver

Kokuyla ilk kez harmanlarken, basit ve dengeli bir yaklaşıma bağlı kalmanızı öneririz. Ailelerden birbiriyle iyi karışan yağları seçin ve güzel ve uyumlu bir karışım elde etmek için her yağdan eşit miktarda kullanın. Kendine özgü kokuları tanımaya ve favoriler geliştirmeye başladığınızda, birkaç damla fazladan bir yağ ekleyerek koku karışımlarınızla uğraşmaya başlayabilirsiniz.

Örnek koku karışımları Basit bir koku bazlı karışım yapmak istiyorsanız aşağıdaki kombinasyonları seçebilirsiniz:

Çiçek / Baharatlı karışım: 1 ölçü Lavanta + 1 ölçü Sardunya + 1 ölçü Sandal Ağacı

Narenciye / Bitkisel karışım: 1 ölçü Tatlı Portakal + 1 ölçü Greyfurt + 1 ölçü Limon + 1 ölçü Nane

Uçucu Yağların Notaya Göre Karıştırılması




Uçucu yağları gruplandırmanın üçüncü ve son yolu, bireysel koku notalarıdır. Birbirini dengeleyen notalardan bir karışım oluşturmak, her seferinde kazanan karışımlar yaratmanın basit bir yoludur. Uçucu yağlar farklı hızlarda buharlaştığı için, farklı notalardan oluşan bir karışım, parfümünüzün veya tıraş losyonunuzun yaptığı gibi zamanla değişen bir koku sağlayacaktır.

Müzikal bir terazi gibi, en hızlı solan esansiyel yağ kokuları "üst notalar" olarak sınıflandırılır, ardından "orta notalar" gelir ve son olarak, en uzun süren yağlar "temel notalar" olarak sınıflandırılır.

Üst nota esansiyel yağları en hafif olanıdır ve ilk kokladığınızdır, genellikle çiçeksi veya narenciyedir. Temel notalar, karışımınızı topraklayacak ve daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacak daha derin, ağır kokulardır. Baz notalar tipik olarak odunsu yağlarda bulunur. Son olarak, orta notalar ikisini birbirine bağlar ve genellikle bütün bitki ve baharatlardan elde edilir.

Üst notalar: Bergamot, Sitronella, Greyfurt, Limon, Limon otu, Misket Limonu, Tatlı Portakal, Petitgrain, Çam iğnesi, Fesleğen, Okaliptüs, Nane, Adaçayı

Orta notalar: Lavanta, Gül Sardunya, Sardunya, Palmarosa, Kişniş, Tarçın Yaprağı, Karanfil, Hindistan cevizi, Selvi, Ardıç Meyvesi, Papatya, Adaçayı, Mercanköşk, Kekik, Biberiye, Çay Ağacı, Kırmızı Kekik

Temel notalar: Ylang Ylang, Karabiber, Sedir Ağacı Atlası, Sığla, Paçuli, Sandal Ağacı, Vetiver, Nane

30/50/20 Kuralı


Notaya göre karıştırmak istediğiniz yolsa, 30/50/20 kuralı, karışımınızda doğru dengeyi bulmanın kullanımı basit ve kolay bir yoludur. Basitçe söylemek gerekirse, karışımınız

% 30 üst nota yağları,% 50 orta nota yağları ve% 20 temel nota yağlarından oluşacaktır. Yani karışımınız toplamda 10 damla olsaydı, 3 damla üst nota, 5 orta nota ve 2 temel nota kullanırdınız. Size basit olduğunu söylemiştik! % 30 Üst +% 50 Orta +% 20 Taban

Karışımınızda üçten fazla uçucu yağ kullanmak istiyorsanız, nihai oranların aynı kaldığından emin olarak her zaman iki farklı yağı aynı notayla birleştirebilirsiniz. Örneğin:

% 20 Üst A +% 10 Üst B +% 50 Orta +% 20 Taban % 30 Üst +% 30 Orta A +% 20 Orta B +% 20 Taban Ve benzeri. Herhangi bir not için birden fazla uçucu yağ kullanmaya karar verirseniz, uyumlu bir karışım sağlamak için bunları aynı koku ailesinden seçmenizi öneririz.

Notaya Dayalı Karışımlar Örneği


Notaya göre harmanlamak, eğlencenin gerçekten başladığı zamandır. Güzelce dengelenmiş bir karışım elde ettiğinizden emin olmak için listelenen diğer özellikleri kullanmaya çalışın. Örneğin:

Topraklan: 3 ölçü Bergamot (üst) + 5 ölçü Lavanta (orta) + 2 ölçü Buhur (temel)

Uyan ve git: 2 ölçü Limon (üst) + 1 ölçü Nane (üst) + 3 ölçü Lavanta (orta) + 2 ölçü Sardunya (orta) + 2 ölçü Sandal Ağacı (temel)

Eğer bu kadar uzun süre bizimle kaldıysan, gitmeye hazırsın demektir. Başlamanıza yardımcı olmak için, koku aileleri, ruh hallerine sahip olabilecekleri etki ve bunlara karşılık gelen notaları dahil olmak üzere harmanlamak için en popüler uçucu yağlarımızın tümünü içeren bir tablo oluşturduk.

Uçucu Yağ Özellikleri


ESANS
KOKU ETKİ NOTA
Bergamot Narenciye

Enerji Verici,

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Üst
Sitronella Narenciye

Enerji Verici,

Temizleyici

Üst / Orta
Greyfurt Narenciye

Enerji Verici,

Temizleyici

Üst
Limon Narenciye

Enerji Verici,

Temizleyici

Üst
Limon Otu Narenciye Enerji Verici Üst
Misket Limonu Narenciye

Enerji Verici,

Temizleyici

Üst
Tatlı Portakal Narenciye

Enerji Verici,

Temizleyici,

Topraklayıcı

Üst
Gül Sardunya Çiçek

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Orta
Sardunya Çiçek

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Orta
Lavanta Çiçek

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Üst / Orta
Palmarosa Çiçek

Rahatlatıcı

Orta
Ylang Ylang Çiçek

Rahatlatıcı

Orta / Temel
Kişniş Baharatlı

Enerji Verici,

Topraklayıcı

Orta
Karabiber Baharatlı

Enerji Verici,

Topraklayıcı

Orta / Temel
Tarçın Yaprağı Baharatlı

Enerji Verici

Orta
Karanfil Baharatlı

Enerji Verici,

Topraklayıcı

Orta
Hindistan Cevizi Baharatlı

Rahatlatıcı,

Temizleyici

Orta
Sedir Ağacı Atlası Odunsu

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Temel
Selvi Odunsu

Enerji Verici

Orta
Buhur Odunsu

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Temel
Ardıç Kozalağı Odunsu

Temizleyici

Orta
Paçuli Odunsu

Rahatlatıcı,

Temizleyici

Temel
Turunç Odunsu / Narenciye

Enerji Verici

Üst
Çam İğnesi Odunsu

Enerji Verici

Üst
Sandal Ağacı Odunsu

Topraklayıcı

Temel
Vetiver Odunsu

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Temel
Fesleğen Bitkisel

Enerji Verici

Üst
Papatya Bitkisel

Topraklayıcı

Orta
Misk Adaçayı Bitkisel

Enerji Verici,

Rahatlatıcı

Orta
Okaliptüs Bitkisel

Enerji Verici

Üst
Keklikotu Bitkisel

Topraklayıcı

Orta
Yeşilnane Bitkisel

Enerji Verici,

Topraklayıcı

Üst
Kekik Otu, Güve Otu Bitkisel

Topraklayıcı,

Temizleyici

Orta
Nane Bitkisel

Enerji Verici,

Temizleyici

Temel
Biberiye Bitkisel

Enerji Verici

Orta
Adaçayı Bitkisel

Enerji Verici,

Rahatlatıcı

Üst
Çay Ağacı Bitkisel

Enerji Verici

Orta
Kırmızı Kekik Bitkisel

Rahatlatıcı,

Topraklayıcı

Orta

Karışımınızı Formüle Etme


Artık esansiyel yağ harmanlamanın temellerini biliyorsunuz, kendi karışımlarınızı yaratmanın neredeyse zamanı geldi ama önce su ısıtıcısını çalıştırın, bir kalem ve not defteri alın ve ilk kombinasyonlarınızı planlamak için bir dakikanızı ayırın.

Düşünülmesi Gereken Şeyler


. Bu karışım nasıl kullanılacak?
. Bunun ne gibi bir etkisi olmasını istiyorum?
. Nerede ve ne zaman kullanılacak?
. Özellikle dâhil etmek istediğim yağlar var mı?


Karışımınızın nasıl, neden ve nerede kullanılacağını belirlemek, hangi yağları kullanacağınızı daraltmanın harika bir yoludur. Ve eğer kullanmanız gereken bir yağ olduğunu biliyorsanız, o zaman bu, onunla neyin karıştırılacağına dair kısa bir liste oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Örnek Karışımlar


Erit ve Sabun Dök Rehberimizde, günün sonunda gevşememize yardımcı olurken temizleyecek bir banyo sabunu istedik. Temizleme özellikleri ve muhteşem narenciye kokusu nedeniyle üst notamız için greyfurt yağını seçtik.

Yukarıdaki tabloyu kullanarak greyfurt yağı ile harmanlamak için hangi yağların en uygun olacağını hızlı bir şekilde belirleyebildik. Çiçek yağlarının narenciye yağlarıyla iyi karıştığını bilerek orta notamız olarak sakinleştirici lavanta esansiyel yağı ve bazımız için ylang ylang yağı seçtik.

Karışımınızı kağıda hazırladıktan ve hangi yağın hangi oranlarda kullanacağınıza karar verdikten sonra, harmanlamaya başlama zamanı.

Karıştırmaya Başlama Zamanı


Artık uçucu yağları harmanlamaya yönelik üç temel yaklaşımı ele aldığımıza göre, kendi kombinasyonlarınızı oluşturmaya başlamanın zamanı geldi.

Neye İhtiyacın Olacak


Uçucu yağlar
Pamuk yünü veya koku şeritleri
Damlalık kapaklı amber şişeler
Not defteri
Çubuk etiketleri


Depolama


Uçucu yağları karıştırırken sabırlı olmanız ve karışımınızın birkaç gün dinlenmesine izin vermeniz önemlidir. Bu, uçucu yağların birleşmesini ve kokunun gelişmesini sağlar.

Karışımlarınızı saklamak için birkaç kehribar şişeye ihtiyacınız olacak. Kehribar cam, uçucu yağların bozulmasını önlemeye yardımcı olur ve aromatik ve tedavi edici özelliklerini korur.

Karışımınızı Test Etme


Karışımınızın nasıl kokacağına dair bir fikir edinmek istiyorsanız, bir koku şeridine veya pamuk yünü topuna her bir yağdan bir damla ekleyebilirsiniz. Karışımınızda kullanılacak oranları kabaca taklit edin (yani bundan 1 damla, bundan 2 damla), ardından karışımı burnunuzdan biraz uzakta tutun, gözlerinizi kapatın ve kokuyu test edin. Sonuçtan tamamen memnun değilseniz, istediğiniz kokuyu elde edene kadar miktarları ayarlamayı düşünebilirsiniz.

Karışım başına kaç damla uçucu yağ kullanılır

Başlamadan önce karışımınızın ne kadarına ihtiyacınız olacağını düşünmeye değer. Başlamak için, kokuyu mükemmelleştirirken karışımlarınızdan nispeten küçük partiler yapmanızı öneririz. Karışımınızı masajlar, cilt losyonları veya banyoda kullanmak için bir taşıyıcı yağa eklemeyi planlıyorsanız, bir tür taşıyıcı yağa veya dağıtıcı maddeye ihtiyacınız olacaktır. Alternatif olarak, karışımınızı bir mum, biraz sabun veya sadece bir difüzörde kullanıyorsanız, yeterince yaptığınızdan emin olmak isteyeceksiniz.

Genel Kural:


1 ml uçucu yağ yaklaşık 20 damladır. 100 gramlık bir sabun için, önerilen% 3 seyreltme oranı içinde kalmak için ideal olarak karışımınızın yaklaşık 2-3 ml*sine sahip olacaksınız. Bir bara 40 - 60 damla.

Cilt losyonları ve masaj yağları için muhtemelen 30 ml taşıyıcı başına yaklaşık 15 damlaya ihtiyacınız olacak ve bir difüzörde 100 ml su başına 5-10 damla kullanmak isteyeceksiniz.

Harmanlamaya Başlayın



Tarifinizden ve kaç damla ile başlayacağınızdan memnun olduğunuzda, harmanlamaya başlama zamanı. Tüm bu hazırlıklardan sonra, yağlarınızı harmanlamanın gerçek süreci oldukça hızlı görünecektir:

4 Basit Adım


1. Uçucu yağlarınızı hazırlayın
2. Her seferinde bir, ilk kehribar şişenize her yağdan istediğiniz sayıda damla ekleyin
3. Dengeden memnun olup olmadığınızı kontrol etmek için karışımınıza bir test koklayın - kokunuzun zamanla değişeceğini unutmayın, bu nedenle çok fazla kurcalama dürtüsüne karşı koyun
4. Karışımınızı kapatın ve etiketleyin - ileride başvurmak üzere malzemeleri ve miktarları dahil etmeye çalışın


İşte bu! Karışımınızı gün ışığından en az 48 saat uzakta saklayın ve dinlenme şansı bulduktan sonra ona geri dönün.

Başarılı Harmanlama İçin En İyi İpuçları


Uçucu yağları karıştırırken göz önünde bulundurulması gereken çok şey olsa da, işlem aslında çok basittir. Birkaç temel önlem ve biraz planlama bunu kolay, güvenli ve ödüllendirici hale getirir. Kokular, notalar ve ruh hali üzerindeki etkilerle başa çıktıktan sonra, muhteşem uçucu yağ karışımları yaratma fırsatları sınırsızdır.

Banyoda kullanıyorsanız, uygun bir dağıtıcı madde kullandığınızdan emin olun (Jojoba Yağımızı veya Tatlı Badem Yağımızı deneyin).

En İyi Karıştırma İpuçları


. Kural olarak, önerilen% 3 seyreltme oranını asla aşmayın
. Bazı yağların seyreltme oranı% 3*ün altındadır. Bir karışımda, herhangi bir yağın seyreltme oranlarını aşması nadirdir, ancak emin olmak için her zaman şişedeki yönergeleri ve tarifinizi kontrol edin
. Karıştırmaya başlamadan önce karışımınızı planladığınızdan ve bazı notlar aldığınızdan emin olun
. Kullanmadan önce karışımınızı 48 saat bekletin
. Uçucu yağları korumak için karışımlarınızı koyu şişelerde saklayın
. Uçucu yağları asla ağızdan veya doğrudan cilt üzerinde kullanmayın


Önceden Karıştırılmış Yağlar


Bazen ihtiyacınız olan karışımı mükemmelleştirmek için zamanınız veya arzunuz olmadığına karar verebilirsiniz. Bu durumlarda, parlak koku yağlarımızın devreye girdiği yer burasıdır. Fresh skin Beauty uzmanları tarafından önceden harmanlanan bu devasa aroma koleksiyonu, muhteşem mevsimlik karışımları ve retro tatlı kokulardan güzel parfüm karışımlarına kadar her şeyi içerir.

Zengin ve karmaşık, önceden hazırlanmış bu harika koku karışımları harika bir zaman tasarrufu ve harika kokulu sabunlar, cilt losyonları ve güzellik ürünleri oluşturmanın kolay bir yoludur.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.