Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Uzun Kış Gecelerinde Ruh Sağlığınızı Destekleyin

02-01-2023 20:13
Uzun Kış Gecelerinde Ruh Sağlığınızı Destekleyin

Uzun Kış Gecelerinde Ruh Sağlığınıza Destek Olun

Kış Mevsimi yılın karanlık aylarıdır. Bu uzun geceler duygularınızı ve zihinsel sağlığınızı zorlayabilir. Kışın karanlık aylarında vücudumuz çeşitli fizyolojik değişiklikler yaşar. Azalan güneş ışığı, sirkadiyen ritim olarak da bilinen vücudun biyolojik saatini bozabilir. Çoğu zaman, ruh halini etkileyen beyin kimyasalı (nörotransmitter) olan serotonin seviyelerinde bir azalma yaşarız. Ek olarak, vücudumuz karanlıkta doğal olarak melatonin ürettiğinden, uykuya dalamayacağımız zamanlarda karanlıktaki artış, sistemlerimizin doğal dengesine de zarar verebilir.

Çalışmalar, mevsimsel duygu bozukluğuna neyin neden olduğunu etkileyen tüm bu şeylerin bir kombinasyonu olduğunu bulmuştur. Peki bu doğal değişimlerle nasıl mücadele edilir? Mevsimsel duygu bozukluğu yaşayanların çoğu, kış aylarında onlara yardımcı olmak için D vitamini takviyeleri ve / veya antidepresanlar kullanır. Bununla birlikte, aromaterapi giderek daha popüler hale gelmiş ve dikkate değer antidepresan ve terapötik etkilere sahip olabildikleri kanıtlanmaya başlanmıştır.


Mevsimsel duygu bozukluğu için uçucu yağları kullanmayı seviyoruz!

Aromalar beynimizin düşünme ve hissetme yeteneğini derinden etkiler. Bize enerji verebilir veya zihnen bizi daha sessiz, dinlendirici bir yere götürebilirler. Bu konuda çok şey yazılmıştır ve kendimizi uçucu yağların aromalarıyla çevrelemenin, modumuz düştüğünde moralimizi yükseltip düzeltmeye yardımcı olabileceği ve vücudumuzun fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak ihtiyaç duyduğu dengeyi yeniden kazanmasına yardımcı olabileceği inkar edilemez.

Birçok insan insan kış günlerinin uzun ve bazen kasvet verici etkisine kapılırlar! Bu ruh halimize düşük enerji, artan üzüntü ve hatta depresyon olarak yansır. Kış mevsiminin modumuzu düşürmesinin birkaç fizyolojik nedeni vardır. Peki bunun üstesinden nasıl geleceğiz?

İyi haber şu ki, uçucu yağlar sisteminizi yeniden dengelemeye yardımcı olabilir, böylece olumlu ve iyimser duyguları yeniden kazanabilirsiniz.

Daha sakin ve huzurlu hissetmek için kullanabileceğiniz yağlar ve hangilerinin ruhen size yardımcı olabileceği de dahil olmak üzere uçucu yağları incelemeye başlayalım!

Karanlık seni neden aşağı çekiyor?

Karanlık, sirkadiyen ritminizi etkiler. Bu tam olarak vücudunuzun ne zaman uykulu ve uyanık hissettiğinizi belirleyen iç saat demektir.

Karanlık, biyolojik saatinize dinlenme zamanının geldiğini söyler ve vücudunuzun sizi rahat ve uykulu hissettiren bir hormon olan melatonin ( karanlığın hormonu) oluşturmasına ve salgılamasına neden olur. Uzun, karanlık geceler daha fazla melatonin salınımını tetikler. Bu da size erken yatmanız gerektiğini hissettirebilir. Ya da bütün gün yorgun hissedebilirsiniz.

Karanlık ayrıca vücudunuzun serotonin seviyelerini de etkiler. Serotonin hormonu vücutta önemli bir rol oynar! En önemli faydalarından biri ruh halinizi stabilize etmektir, böylece duygusal olarak dengeli ve mutlu hissedersiniz.Birçok bilimsel çalışma, güneş ışığına maruz kalmanın daha yüksek serotonin seviyeleri ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Bu, uzun, karanlık gecelerin serotonin seviyelerini bozabileceği ve bunun sonucunda duygusal ve zihinsel sağlığınızın zarar görebileceği anlamına gelir.

Yılın bu zamanında üzgün ve uyuşuk hissetmek o kadar yaygındır ki, doktorlar buna Mevsimsel Duygu Bozukluğu demeye başlamıştır.



Peki Esansiyel yağlar bu durama nasıl bir fayda sağlar?

Esansiyel yağları kullanmanın en güvenilir, iyi bilinen yollarından biri duygusal sağlık desteğidir.

Araştırmalar, bazı yağların (ve kimyasal bileşenlerinin) rahatlamamıza, dinlenmemizi desteklemeye, stresi hafifletmeye, ruh halimizi yükseltmeye, bizi enerjiyle doldurmaya ve daha fazlasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu da aromatik ve esansiyel yağları uzun kış günlerinin depresif etkilerinden sıyrılıp çıkabilmemiz ve zihinsel sağlığımızı desteklemek için mükemmel kılar.

Kulağa basit geliyor belki ama en sevdiğimiz kokuların bizi iyi hissettirdiği kanıtlandı!

Bize sıcak hissettiren kokular, huzur ve mutluluk duygularına ilham verirler. En sevdiğiniz aroma ile birkaç dakika geçmeyi deneyin. Stres hormonlarınızda bir düşüş olduğunu daha çok gülümsemeye başlayarak hissedeceksiniz! Bu nedenle stres, gerginlik, endişeli ve size ağırlaştıran duyguların üzerinizdeki baskıları yavaşça azalacaktır .



Koku Hafızanıza Güvenin!

Narenciye yağları burada özellikle önemli bir rol oynamaktadır. Narenciye yağları, tatlı, lezzetli, renkli meyvelerin olgunlaştığı yaz aylarını hatırlatır. Şişelenmiş güneş ışığı gibidirler!

Narenciye yağları birçok insan için olumlu duygular yarattığından, kışın karanlık günlerinde zihinsel sağlığı dengelemek için harika birer araç olacaklardır.

Elbette hem rahatlamak hem de daha neşeli hissetmek için narenciyeye ek olarak, kışın zihinsel sağlık için kullanabileceğiniz birkaç uçucu yağ daha vardır.

Bazı esansiyel yağların stresi sakinleştirmeye yardımcı olabileceğinden ve parasempatik sinir sisteminizin vücudunuzu stabilize etmesine izin verdiğinden bahsettik. Tüm bunlar kaygısal duygularımızı yatıştırmak ve hatta kronik melankoli, yorgunluk gibi daha ağır duygusal durumlarla savaşabilmemize yardımcı olurlar.

Bu etkiye sahip olabilecek birkaç uçucu yağ lavanta (Lavandula angustifolia), sedir ağacı (Juniperus virginiana) ve  güldür (Rosa damascena).

Bu yağların bazıları, içerdikleri bileşenler nedeniyle bu şekilde bir etkiye sebep olurlar. Örneğin lavanta, kaygıyı yatıştırdığı kanıtlanmış doğal bir bileşen olan linalool içerir.

Ancak aromalarının güzelliği bile olumsuz duyguları çözmeye yardımcı olmak için yeterli olabilir! Sedir ağacının kokusu emniyet ve güvenliğe ilham verirken, gül size kendini sevme, güven ve bağışlama duygularıyla bağlantı kurmanıza yardımcı olur!


Kış aylarında ruh halinizi yükseltin!

Paradoksal olarak, ruh halinizi artıran bazı yağlar, stresi hafifleterek sakinleştirici olanlarla benzer şekillerde çalışabilir.

Ancak, özellikle sadece rahatlatıcı yağlar yeterli olmayabilir. Canlandırıcı, enerji akışını teşvik edici yağlara da ihtiyaç duyarız. Bu yağlar zihnimizi temizler ve uyanık, canlı hissetmenize yardımcı olurlar. Yeni bir bakış açısı kazandırıp hareketlenme motivasyonu verirler! Narenciyelerin yanı sıra, nane (Mentha × piperita) ve biberiye ct kafuru (Rosmarinus officinalis ct camphor) harika örneklerdir!

Sirkadiyen ritminizi besleyin

Kış mevsimi için uçucu yağlar kullanmanın yanı sıra, sirkadiyen ritminizi desteklemek de nönemlidir. İşte birkaç ipucu!

Tahmin edebileceğiniz gibi, egzersiz yardımcı olur! Çalışmalar, egzersizin depresyona karşı mücadelede önemli bir araç olduğunu göstermektedir. Harvard Health raporları:

"Depresyonda olan insanlarda, sinirbilimciler beyindeki hipokampüsün - ruh halini düzenlemeye yardımcı olan bölgenin - daha küçük olduğunu fark ettiler. Egzersiz, hipokampustaki sinir hücresi büyümesini destekler ve sinir hücresi bağlantılarını iyileştirir, bu da depresyonu hafifletmeye yardımcı olur. "

Duygu durumunuzu canlandırıp hareketlendiecek, daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek favorilerimizden birkaç tanesi:

1. Bergamot Yağı (Narenciye bergamia)

Bergamot yağı, rahatlamak ve sakinleşmek için her zaman listemizin başında gelir. Bu güzel yağ aynı zamanda inanılmaz derecede canlandırıcıdır. Depresyon, anksiyete ve gerginlikle başa çıkmak için çok faydalıdır. Bergamot, uyku sorunlarına ve uykusuzluğa yardımcı olmak için mükemmel bir yağdır ve mevsimsel duygu bozukluğu için en sevdiğimiz uçucu yağlardan da biridir.

2. Sedir Ağacı Yağı (Juniperus virginiana)

Sedir ağacı yağı, duygusal gücü ve istikrarı arttırır, sebat etme yeteneğini teşvik etmeye yardımcı olur. Zor zamanlarda, depresyon veya anksiyete ile başa çıkmaya çalışırken genellikle sedir ağacına başvururuz.

3. Yasemin Yağı (Jasminum grandiflorum)

Yasemin yağı, antidepresan özellikleri nedeniyle kullanılabilecek muhteşem bir aromatik yağdır. Ruhu uyarır ve güçlendirir, kendine güveni arttırır ve iyimserlik duygularını teşvik eder. Yasemin, depresyonu hafifletmek ve korkuları azaltmak için kullanılabilecek en iyi yağlardan biridir.

4. Portakal Çiçeği Yağı (Citrus Sinensis )

Portakal çiçeği yağı zihin, beden ve ruha güneş ışığı getirir! Canlandırır, bu da onu depresyonun yanı sıra yorgunlukla savaşmak için muhteşem bir seçim haline getirir.

5. Mandalina (yeşil) yağı çok enerji vericidir

Mandalina (yeşil) yağı çok enerji vericidir ve cesaret sağlamanın yanı sıra durgun, tıkanmış enerjinin tekrar dolaşmasına yardımcı olabilir. Mandarin ayrıca duygusal sıkıntıyı yatıştırır ve depresyon veya anksiyete ile çalışırken son derece destekleyicidir.

6. Paçuli Yağı (Pogostemon cablin)

Paçuli yağı zihin, beden ve ruh için inanılmaz derecede dengeleyici ve sakinleştiricidir. Güzel bir şekilde canlandırıcıdır ve stresi azaltmaya ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Paçuli, depresyon zamanlarında kullanmak için enfes bir yağdır.



7. Nane Yağı (Mentha x piperita)

Nane yağı zihni uyarmaya ve uyandırmaya yardımcı olur. Canlandırıcı ve ferahlatıcıdır ve yorgunlukla mücadele etmek ve odaklanmayı teşvik etmek için yararlıdır.

8. Gül Yağı (Rosa damascena)

Gül yağı, özellikle kalbi duygusal olarak canlandırıcı ve iyileştiricidir. Aynı zamanda sinir sistemi için de etkilidir. Gül yağının yatıştırıcı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Şok, keder ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olmak için güzel bir seçimdir.

9. Vetiver Yağı (Vetiveria zizanoides)

Vetiver yağı topraklar ve korur. Çevremizdeki pozitif enerjiye bağlanmamıza yardımcı olabilir. Hem sakinleştirici hem de onarıcıdır. Vetiver ayrıca uykusuzluğu azaltmaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sinir sistemine nazik sedasyon ve destek sağlamaya yardımcı olabilir.



EN SEVDİKLERİMİZ

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.